2024-SLIDE-MOUNTAIN SLOPE BUILDINGS.JPG
2024-SLIDE-RIVER MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-AERIAL CITY SEA.JPG
2024-SLIDE-RIVER BETWEEN MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN CLIFF PEOPLE.JPG
2024-SLIDE-TRADITIONAL RED SCANDINAVIAN BUILDING.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO BY EFREM EFRE.JPG
2024-SLIDE-SCANDIN.JPG
2024-SLIDE-MODERN KITCHEN.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN HOUSE MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN WOODEN.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN SLOPE BUILDINGS.JPG
2024-SLIDE-RIVER MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-AERIAL CITY SEA.JPG
2024-SLIDE-RIVER BETWEEN MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN CLIFF PEOPLE.JPG
2024-SLIDE-TRADITIONAL RED SCANDINAVIAN BUILDING.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO BY EFREM EFRE.JPG
2024-SLIDE-SCANDIN.JPG
2024-SLIDE-MODERN KITCHEN.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN HOUSE MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN WOODEN.JPG
10.12.2019

10 december 2019: Luciaviering

LUCIAVIERING.JPG

Op 10 december gaan we  Lucia vieren samen met studenten Zweeds. De plaats is de Weberfoyer in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26 te Groningen. De avond start om 19.30 uur.

Toegang gratis voor leden, voor niet-leden is de entree €5,00.

Nader informatie volgt nog.

21.11.2019

21 november 2019: Paula Stevens over Noor(d)se literatuur in Nederland

KNAUSGARD-UIT-NRX-1.JPG

Op donderdag 21 november 2019 zal Paula Stevens vertellen over haar werk als vertaler van Scandinavische literatuur.
Scandinavische  literatuur doet het goed in Nederland - en de rest van de wereld. Afgelopen maand was Noorwegen gastland op de Frankfurter Buchmesse en de boeken van auteurs als Karl Ove Knausgård (l) en Jo Nesbø (r) zijn overal bestsellers.
Maar was dat altijd al zo? Welke Scandinavische  auteurs doen het goed in Nederland, en waarom? Hebben wij dezelfde smaak als bijvoorbeeld onze ooster- of zuiderburen? Hoe komt een Noordse auteur eigenlijk bij een Nederlandse uitgever terecht?
Wat komt er allemaal bij kijken voordat een boek van bijvoorbeeld Per Petterson bij u op het nachtkastje ligt?
Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in deze lezing over de Noordse literatuur in Nederland, waarbij de nadruk zal liggen op Noorwegen.

Paula Stevens is literair vertaler Noors, maar heeft ook allerlei andere functies in het boekenvak vervuld, zoals scout voor diverse uitgeverijen, redacteur voor Scandinavische literatuur bij uitgeverij De Geus en literair agent bij Agentur Litteratur.
Daarnaast geeft ze vertaalworkshops en masterclasses, schrijft artikelen, houdt lezingen en organiseert literaire avonden.
In 2010 won ze de Amy van Marken Prijs voor haar gehele vertaaloeuvre, in 2017 kreeg ze samen met Edith Koenders de Europese Literatuurprijs voor hun vertaling van Max, Mischa en het Tetoffensief van Johan Harstad.

Datum: donderdag 21 november 2019
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen,  zaal 1315.0037
Toegang: Gratis voor leden van de SVG, voor anderen is de entree € 3,00

25.09.2019

25 September 2019: Kim Middel over IJsland

IJSLAND-KAART-768X640.JPG

Hoe IJsland werd wat het is: de ontwikkeling van nationale identiteit tussen de Middeleeuwen en nu.

"IJsland, het land van cultuur. Je hoeft maar een IJslands geschiedenisboek, een IJslandse krant of een brochure over het land te openen of je leest iets over de eeuwenoude cultuur waarop het land zich graag laat voorstaan. Als getuigen hiervan worden altijd de sinds de Middeleeuwen vrijwel onaangetast gebleven taal en het middeleeuwse literaire erfgoed aangehaald. Maar was dit altijd al zo? IJsland was immers van 1262/1264 tot 1944 een onderdeel van het Noorse en later Deense rijk, niet bepaald een situatie waarin de eigen cultuur voorop stond of men die kon gebruiken om zichzelf te profileren.
En toch slaagden de IJslanders er wonderwel in zichzelf op het internationale toneel een plaats te verschaffen en zich een identiteit aan te meten.
Hoe dit mogelijk was en met welke middelen, en welke gevolgen hun keuzes voor de huidige IJslandse identiteit hebben, hoop ik u in deze lezing te kunnen schetsen."

Kim Middel heeft klassieke talen, middeleeuwenkunde en IJslands gestudeerd. Ze is wetenschapper met IJsland als aandachtsgebied, vertaler van IJslandse literatuur, verricht werk voor IJslandse-paarden-stamboeken in binnen- en buitenland en geeft les in het IJslands.

De lezing van vanavond is gebaseerd op de vondsten die ze tijdens haar promotieonderzoek gedaan heeft.

De entree is gratis voor leden van de SVG. Niet-leden betalen 3 euro.

Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen, zaal 1312.0007

04.06.2019

4 juni 2019: lezing over Öland door dhr. R. Westra

carte-oland.png

Op dinsdag 4 juni zal ons medelid René Westra een verhaal vertellen over Öland, het Zweedse eiland waar hij zelf een groot deel van het jaar woont.

Öland : een bijzonder eiland in de Oostzee
We zullen vanavond beginnen met een persoonlijk verhaal: hoe is de spreker er toe gekomen een huis te kopen op het verre eiland Öland, hoe is het hem er sindsdien vergaan en hoe ziet hij de toekomst tegemoet?
Maar ook zullen we een indruk krijgen van het eiland vanuit verschillende gezichtspunten: hoe is dit deel van Zweden ontstaan, hoe is het geologisch gevormd en hoe heeft het zich in de geschiedenis zich verder ontwikkeld?
En we gaan wat horen over natuur en cultuur van het eiland van nu. Zo is het zuidelijke deel, Stora Alvaret, dat tot Unesco-Werelderfgoed is benoemd, een enorm kalksteengebied met een heel bijzondere flora.
Verder is het eiland beroemd om zijn eeuwenoude kastelen en om de honderden molens en molentjes die er te vinden zijn.

De avond wordt gehouden in het Harmoniegebouw, zaal  13.15.0048, Oud Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen.
De lezing begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.
De avond kost €3,00 voor belangstellenden. Voor leden van de Scandinavische Vereniging Groningen is de toegang gratis.

24.04.2019

24 april 2019: ALV met lezing over de Scandinavische talen bij de RUG

ALV-768X396.JPG

Op woensdag 24 april vindt onze jaarlijkse ALV plaats. Aansluitend zal drs Petra Broomans ons vertellen over het wel en wee op de universiteit van Groningen.
De stukken voor de ALV zullen ruim voor deze datum hier gepubliceerd worden.

21.03.2019

21 maart 2019: De Deense højskole-kultur (met o.a. Grundtvig) door Birgit van Dongen-Svensgaard

Grundtvig.png Grundtvig-kerk.png

Op donderdag 21 maart a.s. zal Birgit van Dongen-Svensgaard  voor ons een lezing houden over De Deense Højskole-kultur.
N.F.S. Grundtvig kreeg het idee voor de 'højskole' toen Denemarken in 1849 van een absolute monarchie veranderde in een democratie en hij middelen zocht om zijn landgenoten beter toe te rusten op de nieuwe situatie. Zijn motto: levensvreugde is de basis waarop wij leven, wat onze bezigheden ook maar zijn. Geen mens kan een rijk leven leiden enkel en alleen op basis van professionele competenties: het is niet genoeg om een vakman te zijn als ingenieur, geesteswetenschapper of journalist. Een mens, ongeacht hoe goed hij of zij is in zijn of haar vak, vervalt gemakkelijk in kortzichtigheid of zoals Grundtvig het noemt: de levensvreugde van een dooie diender. Daarom  willen we er op de volkshogeschool alles aan doen om de levensvreugde te bevorderen door middel van zang, muziek en literatuur in een ontmoeting met andere mensen.

De Deense Højskolekulturis voortdurend in beweging. Dit is inherent aan het karakter van het leermodel van Grundtvig, namelijk de interactie tussen docenten en studenten/deelnemers. Wanneer ze een half jaar samen  optrekken bij lezingen, bij maaltijden, tijdens het zingen  uit het in Denemarken zo bekende 'højskolesangbog', waarvan Grundtvig een groot aantal liederen heeft geschreven, hebben ze bewust en onbewust invloed op elkaar. Met andere woorden: je hebt door de jaren heen te maken met een andere generatie jongeren en een andere generatie volwassen deelnemers, en die hebben weer invloed op de docenten - vandaar de beweging.

28.02.2019

28 februari 2019: Kalevala - lezing over dit magistrale epos uit Finland

KALEVA8.JPG

Het Finse epos Kalevala door Drs Adriaan van der Hoeven - zaal 1312.0007 Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Op 28 februari 1835 ondertekende Elias Lönnrot zijn eerste uitgave van de Kalevala, oftewel, zoals de ondertitel luidt, 'oude gedichten uit Karelië over het verre verleden van het Finse volk'. Deze dag is nu een nationale feestdag, Kalevaladag. Maar veertien jaar later, in 1849, gaf dezelfde Lönnrot een uitgebreide versie van de Kalevala uit, zonder die ondertitel. Het is de versie die geldt als het definitieve epos. En dat is nu dus 170 jaar oud. Drs van der Hoeven: "Ik zal de twee versies van de Kalevala vergelijken en plaatsen in de geschiedenis van Finland. Ik zal de inhoud proberen weer te geven, wat lastiger is dan het lijkt, iets vertellen over de kenmerken van de poëzie en over de helden en heldinnen (zijn het wel helden?). De thematiek van het epos is door de ontstaansgeschiedenis en de uiteenlopende ouderdom van de liederen interessant en niet makkelijk onder één noemer te brengen. Daarnaast zal ik ook iets vertellen over (en laten horen van) de zangers en zangeressen, de eigenlijke scheppers van het epos (dat in hun tijd nooit als zodanig heeft bestaan) en hoe ze die verhalende liederen voordroegen in een tijd dat ze nog niet op schrift waren vastgelegd. Ten slotte - als de tijd het toelaat - zal ik nog iets zeggen over de Nederlandse vertalingen van de Kalevala."

Adriaan van der Hoeven heeft Finse literatuur en cultuur gedoceerd aan de universiteit  van Groningen. Hij deed onderzoek naar beeldende kunst gebaseerd op het epos Kalevala, naar Finse cultuur en literatuur (ook in Nederland) en vertaalt uit het Fins, zowel poëzie, proza als toneel.

22.01.2019

22 januari 2019: Filmavond 'Eviga ögonblick'

MARIA-LARSSONS-EVIGA-OGONBLICK-MOVIE-POSTER-3602609157.JPG

Op dinsdag 22 januari 2019 gaan we naar een Zweedse film kijken. Dit doen we in zaal 1312.0012 in het Harmoniegebouw (Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen). We hebben gekozen voor "Everlasting moments"  oftewel "Eviga ögonblick". Het verhaal speelt zich af vroeg in de 20e eeuw. Een jonge vrouw uit de arbeidersklasse wint in de loterij een fototoestel en dit verandert haar leven en dat van haar omgeving. Entree €3,00. Gratis voor leden van de SVG.

15.11.2018

15 November 2018: Peer Gynt, lezing door Carla Joustra

PEER-GYNT.JPG

De Scandinavische Vereniging Groningen nodigt u allen graag uit voor een avond over de bekende Noorse avonturier Peer Gynt. Carla Joustra zal tijdens haar presentatie aandacht besteden aan de achtergronden, de inhoud en de muziek van dit bijzondere verhaal.

Peer, je liegt!

Peers verhaal over zijn woeste rit op de rug van een rendier vindt bij zijn moeder geen gehoor: 'Alles wat je zegt is wartaal!' De jonge Peer Gynt is een enorme fantast die het liefst de bergen in trekt om zijn avonturen bij elkaar te dromen - een praatjesmaker, die steeds moeilijkheden uit de weg gaat en werkelijkheid en fantasie niet van elkaar kan onderscheiden. Zijn doel is: 'Keizer worden. Keizer over de hele wereld'. Voor dat doel gaat hij tot in extremen en liegt hij over vrijwel alles - ten koste van iedereen om hem heen.

Op 24 februari 1876 vond in het Christiania Theater in Oslo de première plaats van het toneelstuk Peer Gynt - een van de meest opgevoerde Noorse toneelstukken ooit, een populariteit die mede te danken is aan de onvergetelijke muziek van Edvard Grieg.

Henrik Ibsen baseerde zijn verhaal over Peer Gynt op tradities en vertellingen uit het Gudbrandsdal, over een legendarische Per Gynt die hier ooit zou hebben geleefd. Verhalen die aanvankelijk werden opgetekend door Peter Christen Asbjørnsenen en die Ibsen inspireerden om zelf op zoek te gaan. Ibsens Peer Gynt ademt het Gudbrandsdal - de akkers en velden, de bergen, bossen en met mos overgroeide rotsen. Het is niet voor niets dat daar jaarlijks - aan de oever van het Gålåvatnet - een grootse opvoering van Peer Gynt plaatsvindt.

Datum: donderdag 15 november 2018
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26

Toegang gratis voor leden van de SVG, voor niet-leden is de entree €3,00

18.09.2018

18 september 2018: Fietsen naar de Noordkaap

Noordkaap-768x512.png
De heer en mevrouw Kabel bij de Noordkaap

De avond begint op dinsdag 18 september 2018 om half acht in het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, zaal 1315.0043.

Fietsreis naar de Noordkaap
Frans Kabel en zijn vrouw zijn echte 'Europafietsers'. Frans licht een tip van de sluier op: "Nadat we al eens naar de Zuidelijkste punt van Europa (Gibraltar) waren gefietst, was er de wens om ook eens naar de Noordkaap te fietsen. In 2017 hebben we de stap gewaagd. Het is een onvergetelijke reis geworden. We hebben veel van Noorwegen gezien veel van onze wensen in vervulling laten gaan. De treinreis van Oslo naar Bergen; De fietstocht naar de Noordkaap: de terugreis met de Hurtigrutten naar Bodø en tenslotte de treinreis terug van Bodø naar Oslo via Trondheim. Voor ons was het een prachtige reis, waar we graag over vertellen.

Datum: dinsdag 18 september 2018
Tijd:
19:30 - 22:00 uur
Locatie:
Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, zaal 1315.0043

Toegang is gratis voor leden van de SVG, aan niet-leden vragen wij € 3,00 entree.

23.06.2018

23-24 juni 2018: Midsommar markt in Slochteren

Voor het eerst vindt in het weekeinde van 23 en 24 juni in Slochteren bij de Fraeylemaborg een Midsommar markt plaats. De Scandinavische Vereniging Groningen is hier ook aanwezig. We bieden leden de mogelijkheid om hier met korting heen te gaan. Als u zich bij binnenkomst meldt bij het kraampje van de Scandinavische Vereniging (te herkennen aan de bekende banner) krijgt u €2,50 retour op de entreeprijs van €5,00.

30.05.2018

30 mei 2018: De Vikingen: een verzameling postzegels als leidraad voor een geschiedkundig verhaal

Vikingar på frimärken, foto Theo Koning.jpg



De geschiedenis van de Vikingen strekt zich uit over de periode van ongeveer 800-1100 na Christus. In deze tijd dreven zij handel, werd er geplunderd en werden nieuwe rijken gesticht, zowel in West- als in Oost-Europa. Ook de Noord-Atlantische eilanden werden gekoloniseerd en tenslotte werd omstreeks het jaar 1000 Amerika door de Vikingen ontdekt en tijdelijk door hen bewoond.De Vikingen bleken naast gevreesde plunderaars, bekwame scheepsbouwers, hardwerkende boeren, echte democraten en verstandige bestuurders. Tenslotte bekeerden zij zich tot het christendom en werden zij bondgenoten ten tijde van de kruistochten.


Thematische filatelie is het verzamelen van postzegels, stukken, stempels en dergelijke over een bepaal onderwerp. Aan de hand van mijn 'postzegel'-verzameling neem ik u mee door de Viking-geschiedenis, die blijkbaar in de historie van veel landen een zodanige invloed heeft gehad, dat het eeuwen later alsnog op postzegels en in stempels werd weergegeven. Ja, dan hadden ze destijds maar foto's moeten maken....

 

Datum: woensdag 30 mei 2018
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, zaal 1312.0013

24.04.2018

24 april 2018: Algemene Ledenvergadering van de SVG

Op dinsdag 24 april 2018 om 19.30 uur vindt de jaarlijkse ALV van de SVG plaats in zaal 1312.0007 van het Harmoniegebouw aan de Kijk in 't Jatstraat 26 te Groningen. Ook de resultaten van de ledenraadpleging van afgelopen najaar worden bekend gemaakt.

Na afloop drinken we nog wat in een nabijgelegen café.

Agenda ALV 2018
Documenten ALV 2018

28.02.2018

28 februari 2018: Lezing Gerard Rijerse over 100 jaar Finland

Woensdag 28 februari vertelt Gerard Rijerse ons over het onafhankelijk worden van Finland in 1917. Voor die tijd was Finland een groothertogdom dat onder het Russische rijk viel. Na Finland volgden de Baltische Staten pas in 1918 met hun (tijdelijke) onafhankelijkheid. Na een heftige burgeroorlog in 1918 kon Finland begin jaren 20 bouwen aan zijn onafhankelijkheid. In de Tweede Wereldoorlog werd Finland niet bezet door Duitsland, maar vocht zelf zijn Winteroorlog tegen Rusland. De heer Rijerse zal ook vertellen over de positie van het huidige Finland binnen de EU. De heer Rijerse is secretaris van de  Vereniging Nederland-Finland.

De lezing vindt plaats in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in t Jatstraat 26 te Groningen in zaal 1312.0025. De toegang is 3 euro. Voor leden van de SVG is de lezing uiteraard gratis.

17.01.2018

17 januari 2018: Lezing Dita Blom over handwerken en creativiteit in Zweden

BLOMSTERSTUGA-2.JPG BLOMSTERSTUGA-1.JPG

Op woensdag 17 januari 2018  vertelt Dita Blom  van Blomsterstuga  ons alles over handwerken en creativiteit in Zweden.  Ze zal dit doen aan de hand van een aantal voorbeelden  van borduurtechnieken  en aanverwante zaken.  Ook zal ze de geschiedenis van de Hemslöjdbeweging  aan ons vertellen. Dita zal ons foto's, boeken  en voorwerpen en materialen laten zien.  We hopen op een interactieve avond. De lezing start om 19.30 uur in zaal 1315.0043 van het Harmoniegebouw aan de  Oude Kijk in 't Jatstraat 26 te Groningen. De toegang bedraagt  3 euro, voor leden van de SVG is de toegang gratis.

16.12.2017

16 december 2017: Optreden Jong Vocaal

Op 16 december treedt het koor Jong Vocaal op in de Pelstergasthuiskerk. Het optreden is een ode aan de Lucia-tradite. De koorleden zullen in een wit Lucia-gewaad hun liederen zingen. Voor meer informatie: zie www.jongvocaalgroningen.nl

30.11.2017

7 december 2017: Film De Kautokeino-opstand met Nellejet Zorgdrager

220PX-THE_KAUTOKEINO_REBELLION.JPG

Donderdag 7 december 19.30 uur in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, te Groningen. Zaal 1312.0013

Op 7 december houdt Nellejet Zorgdrager een inleiding bij de film De Kautokeino-opstand. De film gaat over de opstand van een groep Sami tegen de Noorse autoriteiten in het dorp Kautokeino op 8 november 1852. Ze schetst de omstandigheden waaronder de opstand plaats kon vinden en plaatst dit in de toenmalige context van het leven van de Sami in Noord-Zweden. De film kwam uit in 2008 en is geregisseerd door Nils Gaup.

06.11.2017

6 november 2017: Thijs Feuth over Finland als inspiratiebron

zwarte ogen.jpg

Thijs Feuth (Nijmegen 1981) is schrijver, arts en is daarnaast bekend als marathonloper (medaillewinnaar op zowel Nederlandse als Finse kampioenschappen). In 2012 emigreerde hij naar Finland, en zijn liefde voor het land verwerkte hij in zijn debuutroman Zwarte ogen en in zijn nieuwe boek Achter de rug van God. Op 6 november komt hij naar Groningen. Hij zal voorlezen uit eigen werk en vertellen over Finland als inspiratiebron. De lezing wordt geïllustreerd met fotomateriaal.

 

De Nederlandse arts Thijs Feuth vertrekt met zijn Finse geliefde Laura naar Posio, een dorp diep in Lapland. In Achter de rug van God onderzoekt hij het contrast tussen de wereld waarin hij zich heeft gevestigd en de woelige wereld die hij achter zich heeft gelaten en die nog slechts via de (sociale) media tot hem komt.
De natuur, de mensen van het dorp, het isolement en de strenge winter roepen grote en kleine vragen op over het leven, de maatschappij en zijn verhouding met Laura. De Finse mythologie, heemkundige zaken, hardlopen en Langlaufen helpen de schrijver bij zijn zoektocht naar hoe te leven.


Datum: maandag 6 november 2017
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, zaal 1315.0042

IMG_7139-768X576.JPG

30.06.2017

30 juni 2017: Kubb, picknick en Korreweg-Klassiek

Kubb-300x141.png

Om 18 uur verzamelen we aan het Bernouilliplein te Groningen om te picknicken en een potje kuub te spelen. Neem allemaal iets te eten en te drinken mee, zodat we dit kunnen delen met elkaar. Na afloop luisteren we naar het NNO onder leiding van de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson. Dit begint rond 20 uur.

30.06.2017

30 juni 2017: Promotie oud-voorzitter Anders Bay

GRADUATION-CAP-FONT-B-MORTARBOARD-B-FONT-UNIVERSITY-BACHELORS-MASTER-BLACK-ACADEMIC-HAT-FITTED.JPG

Op 30 juni om 14.00 uur promoveert onze oud-voorzitter Anders Bay in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 229-231 te Amsterdam. Alle leden van de Scandinavische Vereniging Groningen zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De titel van zijn proefschrift is: Dialogens kunstner. Dialog og performativitet hos Martin A. Hansen. Med saerligt henblik på hans ikke-formative forfatterskab.

29.05.2017

29 Mei 2017: Lezing van de studievereniging IMAKA

"Vikingen in het Poolgebied", door dr. M(arjolein) Stern.

De Scandinaviërs van de Vikingtijd staan bekend om hun verre reizen. Hun tochten brachten hen ook tot in het noordelijk poolgebied. In deze lezing reizen we de Vikingen achterna in oostelijke richting door het hoogste noorden van Zweden en Finland en westwaarts via IJsland naar Groenland en verder. Verschillende arctische activiteiten van de Vikingen zullen aan bod komen, van ontdekkingstochten, tot handel, tot kolonisatie. Daarnaast vinden we in de verhalen die later in de middeleeuwse saga's zijn opgetekend arctische landschappen terug als het decor voor fantastische avonturen.
De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum en begint om 19.30 uur.

info: IMAKA-lezing 29 mei2017

17.05.2017

17 mei 2017: Algemene Ledenvergadering van de SVG

Op woensdag 17 mei heeft de jaarlijkse ALV van de Scandinavische Vereniging  Groningen plaats gevonden. Voor inhoudelijke informatie kun je kijken onder het tabblad ALV

16.01.2017

16 januari 2017: Film Så ock på jorden met Hans van Seventer

HEAVENONEARTH.JPG

Op 16 januari 2017 vertonen wij de film Film Så ock på jorden (Heaven on earth) van de Zweedse regisseur Kay Pollak. De avond wordt gehouden bij Salmagundi's aan de Oosterhamrikkade 8c in Groningen. Hans van Seventer zal de film inleiden en er na afloop met ons over doorpraten. Meer informatie over de avond en de film vindt u hier: Uitnodiging 20171106


Home

Lid worden?

Zoek

AVG

Telefoon